mandag 3. juni 2013

Rundering

:-) Det er mange måter å trene inn runderingsøvelsen på. På vår vei har jeg valgt en metode som krever at hunden kan apportere før han begynner med rundering. Vi ser på dette som en lydighetsøvelse der hunden skal "hjernevaskes" til å springe rett ut, og mens hundefører går fremover i løypa så henter hunden løsbittet/meldinga hos figuranten og kommer tilbake til hundefører. Belønningen skjer inne hos hundefører. Dette for at hunden skal holde på løsbittet hele veien inn til hundefører. Hunden skal også holde løsbittet til han får beskjed om å slippe eller til han blir belønnet. Man sender ikke hunden ut på visning, men man sender hunden ut på motsatt side og repeterer øvelsen. I innlæringen starter vi med at figurantene sitter synlige og ikke for langt ut, og når hunden har forstått hva han skal gjøre så trekkes figuranten gradvis lengre ut i terrenget. Etterhvert sitter figuranten i skjul og man kvalitetssikrer at hunden har forstått oppgaven og klarer å holde løsbittet(meldingen) hele veien inn. Vi øver derfor med sittende, stående, gående og liggende figuranter, vi øver på grupper, folk som snakker, figuranten  oppe i et tre, vi øver på industriområder og plasserer figuranten inni rør, oppi store traktordekk, på lasteplan osv. Her er det bare hundeførerens fantasi som setter grenser. Og vi forsøker å lage til situasjoner som hunden kan utsettes for i en fremtidig leteaksjon. Vi øver i flatt og bratt terreng, i oppover og nedoverbakker. Over bekker,trestokker, i ur tett skog, kratt og gress.
Hunden får funn av figurant hver gang (om den springer rett frem) og dette er endel av hjernevaskingen, de skal lære at om de springer rett ut fra der mor eller far har sendt de ut, der finner de figurant.
Når disse tingene "sitter" utvider vi med tomslag , flayers og man begynner å la hunden springe ut på visning. Dette er også tiden for å lære hunden å ta fastbittet. Og det er til disse to siste momentene vi er kommet.
Vi har de siste treningene latt Felix springe ut på visning og tidligere denne uken så gikk dette helt galt.
Han var kjempehet da jeg tok han ut av bilen og og det første slaget gikk greit bortsett fra at løsbittet ble slått ut av munnen hans da han passerte litt for tett opptil ei buske. Jeg sendte han derfor ut på nytt og på andre forsøk gikk det helt greit. Jeg sender han deretter ut på visning og han belønnes hos figurant med lek...Og det var dette som ble ALT for gøy. Etterpå hadde han ikke lyst å komme helt inn til meg med meldingen, og kom han inn så hadde han ikke tid til noen avlevering av løsbittet. På det 2 slaget forstod vi at dette ikke gikk. Visningen ble alt for gøy og leken med figuranten ble sterkere enn meg. Vi gjorde en kjapp revurdering av treningsopplegget mitt denne dagen og fant ut at vi skulle gå tilbake og igjen bare belønne på midtlinjen... Men den unge herr Felix glemte ikke hvor morro det var å leke med de han fant der ute i skogen. Det hele kulminerte med at han ikke ville springe inn til meg med løsbittet overhode. Han satte seg rett og slett ned foran figuranten, med løsbittet i munnen og ventet på belønningen... Når det ikke hjalp å sitte så forsøkte han å ta belønningen selv...han kan være ganske pågående og på den stående figuranten ble det hopp og sprett i forsøket på å finne kong og ball. Vanligvis er han også veldig lydig i skogen og jeg klarer vanligvis å rope han inn, men når ga han blanke f... i meg og jeg måtte gå ut til figuranten som satt helt i ro for å hente han. Da hadde vi i forkant forsøkt å gå helt tilbake i kjeden og tok to repetisjoner på at han skulle hente løsbittet hos en figurant som bare satt 10 meter unna. Dette gikk helt fint. Og belønningen fikk han igjen inne hos meg.
Etter å ha hentet han hos figurant bar det rett i bilen med unge herr Felix. Og jeg havnet i tenkeboksen for hvordan jeg skal løse dette. Planen min nå er at jeg skal gå tilbake til å belønne hos meg. Men jeg skal bytte belønning. Ballen og kongen skal heretter ligge i mine lommer, de skal ikke være ute hos figuranten. Det gjenstår å se om vi får til dette eller om han blir så "heit" at han går bananas når han ser meg med favorittballen. Jeg har nemlig ikke meldingstrent med at jeg har hatt ball eller kong som belønning, jeg har belønnet han med godbiter på midtlinjen. vel vel, jeg tenker jo at jeg skal få dette til og planen går ut på at når jeg nestegang sender han ut på visning så har figurantene godbiter i lommene og ikke ball eller kong som får det til å boble over i hodet på lille vakre vene. = alias Felix

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar