fredag 21. desember 2012

Den mørkeste dagen i året.

Vintersolverv-årets korteste og mørkeste dag... Og den ble mørk på mer enn en måte. Fikk resultatene på røntgenbildene av Felix sine albuer, det gav ikke godt nytt. AD C/C  :-(
"Svak grad av albueleddsartrose.
Lidelsen angår begge albueledd."
Da jeg fikk tørket tårene så ringte jeg veterinæren og jeg skal innom der etter jul slik at vi sammen kan se på bildene. Jeg trenger også en samtale for å få avklart hva dette innebærer for Felix, for oss og for hans fremtid som en blivende redningshund.
Jeg klarer ikke la være å tenke på hva og om jeg kunne gjort noe annerledes og de tankene skaper skyldfølesle og sorg for den fineste lille vennen min. Jeg tror ikke han har vondt og han halter ikke, og med treningsråd og veiledning så skal han få lov til å gjøre det han elsker så lenge han kan. Men jeg hadde tenkt at vi skulle være lenge sammen så det er mulig vi må inngå noen kompromier slik at leddene hans ikke blir veldig mye værre,veldig fort, han skal ha et godt liv og han skal få gjøre det han elsker mest her i verden, nemlig å springe i skogen å finne folk.


11 kommentarer:

 1. Huff så trist :-( Varme storesøsterklemmer <3

  SvarSlett
 2. De allra flesta hundarna med armbågsfel av den mildaste graden som Felix har lider inte alls av det. Jag är ganska säker på att han aldrig kommer att känna av det men det finns många saker man kan göra för att underlätta det för honom! KRAM

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi satser på at det blir slik. Og jeg skal gjøre mitt for at han skal få et bra liv.

   Slett
 3. Vad tråkigt att läsa detta. Men det behöver inte vara ren katastrof. Ni får anpassa lite vad Felix får och inte får göra troligtvis. Det finns ju så mycket rehab som hjälper idag. Freja fick osteocondros när hon var ungefär i samma ålder som Felix. Vi har sen dess simmat henne en gång i veckan och så äter hon glukosamin dagligen. Hon lever ett jättebra liv och kan göra nästan allt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er trist. Men som du sier så trenger det ikke bety katastrofe. Vi må bare finne ut av om det er ting han ikke bør gjøre og isåfall hva. Og frem til jeg har snakket med veterinæren så skal jeg forsøke å ikke ta alle sorgene på forskudd. Selv om det er litt vanskelig akkurat nå.

   Slett
 4. Ååå, Heidi.
  Stor kram till dig och massor av klappar till fina Felix!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Mona. Som sagt, klemmer hjelper alltid ;-)

   Slett
 5. Jeg skjønner bekymringen din, men du trenger ikke bekymre deg så lenge han fungerer normalt :) "Svak grad av albueleddsartrose.
  Lidelsen angår begge albueledd.

  Vanligvis vil en hund med svak grad av albueleddsartrose ikke få problemer med halthet.
  Hunden kan brukes til alle aktiviteter. Det er viktig at den får jevnlig mosjon og at den ikke
  blir for tykk." NKK-diagnosebrev for AD C/C. Dette er ingen krise og mest sannsynlig vil Felix fungere helt normalt :)klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for oppmuntringen Anita. Ja jeg har fått diagnosebrevet som sier dette. MEN, hva er alle aktiviteter? Innebærer det også tøffe og fysisk krevende aktiviteter som timevise leteaksjoner i ulent terreng. Opp bakker, ned bakker, i ur, i kjempebratte fjellsider. Over bekker,juv, i dyp snø i snøskred osv. Vil han kunne trekke? vil han kunne bære kløv? Og hva er mosjon? Og kalles det vi driver med for mosjon eller er det ekstremsport? Jeg er bekymret på tross av det som står i diagnosebrevet. Ja han kan leve hele livet sitt uten plager, men kan han det med den livsstilen jeg hadde tenkt for oss?

   Slett
  2. Jeg har søkt litt rundt på dette og det er redningshunder der ute med AD C (vet ikke om det er lavine), men det er mange urøntgede hunder i hard sport, de kan ha alt mulig rart uten at man vet.. Jeg tenker sånn her, bruk hunden til det den mestrer, spør deg selv, hadde du latt han gjøre det og det hvis du ikke visste at han hadde AD? er den funksjonelt frisk? Det er viktig å ikke behandle hunden som at den er syk, så lenge den er symtomfri :) hold han slank, bruk han til det fysikken hans klarer og fôr han riktig. Hva han vil kunne brukes til må du se ann på hunden, men normalt sett tror jeg alle aktiviteter betyr nettopp alle aktiviteter så lenge hunden takler det :) men det er viktig å holde han i jevn trening, ingen brå store belastninger. Du må se han ann og hvis du er usikker på hvordan ting utvikler seg med forkalkninger osv, så tar du kontroll-røntgen. Men jeg skal sjekke opp nærmere, studerer leddlidelser mye om dagen :)

   Slett