søndag 4. desember 2011

Bruken av sporlina...

... er jammen meg ikke noen enkel sak. Vi har vært på trening i dag og siden det er spor som står i fokus fikk vi i dag 3 ikke så veldig lange spor, men med flere vinkler og gjenstander. I det siste sporet la vi også ut en figurant. De to første sporene gikk ikke så veldig bra. Han tuller i starten, og er mye utenfor sporet. I det første sporet hadde han også så stor fart at jeg hadde porblemer med å holde han igjen. En av våre treningsvenner måtte henge seg i enden av sporlina for å hjelpe meg med å dempe farten. Han er kjempesterk den unge herr Felix. På tross av høy fart så finner han alle gjenstandene. Da vi tar fellespause og oppsummering av dagens økt så langt får jeg tips om å la Felix få mer line. Jeg har jo forsøkt å tvinge han ned i sporkjernen med at jeg har hatt rellativt kort line og stoppet opp og holdt igjen lina når han har vært utenfor sporet, og det har ført til at når han nå er ute å sjekker så har han for kort line til at han får løsning på sjekkingen sin. Og han kommer derfor bare tilbake til meg og jeg må sette han på sporet på nytt, og på nytt og på nytt....
På det siste sporet som vi forøvrig gikk etter at det ble mørkt, men med bruk av pannelampe, plasserte vi sporgåer i slutten av sporet. Selve sporet hadde ligget en times tid. De andre sporene hadde vi forsøkt med direkte påsett i sporet men denne gangen forsøkte vi med sporoppsøk for å se om det ble mindre "bajaseri" i starten.
Det hjalp ikke så veldig mye, han  er fortsatt så "høy" i starten at han spiser litt kvist og graver litt i lyngen. Men da han kom frem til sporet så slår han på dette med en gang og fyker avsted i litt mindre fart enn tidligere. Og jeg forsøker å være bevisst linebruken min og gir han hele tiden mer line enn jeg har gjort på de forrige sporene. Nå har de siste treningene vist at han "må gå seg litt varm" og det ser ut for at det gjelder for dagen i dag også. Dette sporet går han mye bedre enn de forrige. Han er mer konsentrert,nesen er nede, han er ikke så mye ute å sjekker og når han gjør det så lar jeg han få line nok til at han får sjekket og selv tar sporoppsøket igjen. Han finner gjenstandene og figuranten :-)Jeg er kjempefornøyd!  Det viser seg igjen at råd fra de med mer erfaring er GULL verdt!
Mens vi ventet på at sporene skulle få lagt seg litt så benyttet vi tiden til litt felles lydighetstrening. Og her sliter vi virkelig for tiden. Jeg har dårlig kontakt med Felix og når jeg får kontakt så varer den bare veldig kort. Han VIL bort til de andre hundene men er ikke aggressiv. Nå har han jo også oppdaget at det går ant å spise snø, så han er nede og "gafler" innpå og er ikke intressert i godbitene jeg har. På slutten av lydighetsøkten tar vi en Fellesdekk... dvs de andre hundene ligger og Felix forstyrrer :-/
hehe...gjett hvor vi er! ;-)
På slutten av dagen trener Felix, Sine og jeg på apportering. Han er fortsatt veldig opptatt av å spise snø så vi sliter litt med kontakten, men når vi får kontakt så jobber han ganske bra. Og jeg ser her hvor viktig det er med generalisering. Vi forsøker oss med litt andre apportgjenstander og noen tar han ganske fint mens andre ikke er så enkle. Vi får trene mer i andre omgivelser så får han nok til å apportere hva det måtte være, holde og sitte, hvor som helst ;-) Men, økten avsluttes med en vellykket apport der han henter, bringer,og holder så jeg er kanonfornøyd :-)

2 kommentarer:

  1. ja detta med spår lina är inte helt enkelt...vilken tur att du har så bra träningskompisar Heidi:) Apporteringen kommer särkert att gå bra, det kan ta lite tid! Just apportering är Figo riktigt duktig på men på annanat är han inte alls bra på...matte som tränar alldeles för lite:(((( Ha en bra vecka!!

    SvarSlett
  2. Du har jaggu meg litt å stri med kjære Heidi, men jeg er ikke det minste i tvil om at du kommer til å få en lydig og dyktig hund ut av villbassen din etterhvert! Du er på god vei allerede!! Dere er flinke og flotte begge to!

    SvarSlett