fredag 6. april 2012

Skredøvelse,lek og trening

..livet er herlig! Og for en fantastisk flott dag vi har hatt i dag. :-)) På treningen tirsdag ble Stine og jeg invitert å være med som observatører på en skredøvelse som var i dag.Vi møtte opp på avtalt plass før øvelsen startet og ble fraktet opp med skuter til rasområdet.

Stine

meg..alias "flua" (hvorfor flua?..sjekk de nye skibrillene mine. Brillene er ikke så fine at det gjør noe men de er veldig gode;-))  
 Her er vi akkurat kommet opp til øvelsesområdet. Været er strålende og vi er så gira at vi glemmer å "lette på antrekket" etter skuterturen...hehe det er derfor vi begge enda har hettene på oss:-)
"Raset"..de ytterste skutersporene skal markere hvor raset har gått...
Når vi kommer opp så holder de fortsatt på med å grave figurantgroper, og feltet er ikke ferdig bearbeidet. I et treningsfelt som skal etterligne et ras ønsker vi at det skal være minst mulig puddersnø igjen, vi pleier derfor å tråkke området og vende på snøen med spader for å få det til å ligne mest mulig på et ordentlig skred. På den måten vil også områdene der figurantene er nedgravd være kamuflert.
Siden feltet enda ikke er ferdige så hjelper Stine og eg til. Ingen av oss har tenkt på at det muligens kunne bli jobbing på oss så vi har ikke med spader og vi har ikke med trugene våre. Tråkkingen av feltet blir derfor litt av en jobb.. De siste dagene har det kommet masse snø, løs puddersnø, som nok skikjørerne elsker.. Å tråkke opp og ned en fjellside uten ski eller truger når snøen tidevis når deg til midt på lårene er ikke fullt så lystbetont..Men vi vet hvor morro det er etterpå så vi tråkker ivei :-) Vi rekker ikke å tråkke hele området før alarmen går, men vi får tråkket hele det området hvor figurantene ligger i.

Stine i tråkkinga og en av Norsk Folkehjelps medlemmene i rulling nedover skråninga...Rulling nedover fjellsiden = en avansert form for tråkking av felt :-)

Etter at alarmen er gått så er det bare for oss å vente. Og det tar noen minutter før det skjer noe. Vi hører sirenene nede i lavlandet og etter ca 10 minutter dukker plutselig ambulansehelikopteret opp. Ambulansehelikopteret har varmesøker ombord og bruker denne for å lete etter personer i raset. Når de har gjort "funn" med varmesøkeren så slipper de ned orange markører for at letemannskap på bakken skal kunne organisere letingen sin i området rundt markøren.


det varmesøkende kameraet senkes ned

med helikopteret kommer også dårligere vær...MEN, så dårlig vær som dette bildet antyder ble det ikke... Helikopteret får snøen til å fyke rundt oss og kameraet mitt får linsa full av snø...

..men, selv om været ikke ble så dårlig som forrige bilde antydet så måtte helikopteret trekke seg ut etter at de hadde sluppet markørene..
3 kvarter etter at alarmen har gått hos politiet dukker den første skuteren opp. Som obesrvatører har jeg og Stine samband på oss,men vi er ikke delaktige i øvelsen og skal derfor ikke svare på anrop eller gi opplysninger. Vi hører på sambandet at det er litt problemer for hjelpemannskapet å finne frem, angitt rassted er unøyaktig da melder ikke har oppgitt koordinater. De siste dagers snefall og været som gradevis blir dårligere gjør det også vanskelig. Skutrene sliter for å komme frem og sikten er innimellom lik null.

Skuteren har med to hundeekvipasjer. En ekvipasje fra politiet og en fra NRH

Susanne og Sjakk :-) treningskompisene våre fra NRH. Sjakk er en av 3 godkjente lavinehunder i vårt treningslag.

Snart 10 år gamle Sjakk, er klar til å arbeide.

Susanne setter Sjakk i søk så snart hun har vurdert skredfaren, fått på seg sekk og truger og snakket med melderen som var den som kontaktet politiet og varslet om "skredet". Melderen er den eneste som har sett at raset gikk og som har opplysninger om hvor mange personer som er tatt.
Susanne setter Sjakk i søk for først å dekke skredtungen, deretter krysser hun feltet for at hun og Sjakk skal få utbytte av vinden.

Når politiets ekvipasje settes i søk har Sjakk allerede fått overvær av noe og har retning mot der en av figurantene ligger...


Mens Susanne og Sjakk jobber med å grave frem sin figurant så gjør også den andre hundeekvipasjen funn.

Etterhvert kommer personell fra både Norsk Folkehjelp og Røde kors, de settes inn i for å gjøre overflatesøk og overtar gravingen for hundeførerne slik at hundeførerne kan sette hundene i nye søk etter de andre to som vi vet er tatt av raset.

Sjakk og Susanne på vei ned fra rasområdet etter at alle de skredtatte er funnet. Alle funn er gjort av hund:-)
Når alle figurantene er funnet, pakker vi sammen og det avtales at det skal være gjennomgang av øvelsen litt senere. Stine og jeg er kjempefornøyd med at vi har fått vært med å sett på. Og vi gleder oss til gjennomgangen. Det å få være med uten å ha noen oppgaver har vært supert. Jeg har lært masse nytt, og truffet mange mennesker som jeg og Felix i fremtiden kanskje kommer til å samarbeide mye med. Jeg har fått sett både ting jeg bør gjøre og ting jeg ikke bør gjøre og jeg har tenkt å ta med meg lærdommen av begge deler :-)
Mens vi venter på gjennomgangen lufter Stine og jeg hundene våre som har ligget i bilene mens øvelsen har pågått.
Luftingen skjer på et stort åpent område og guttene får springe løse :-)

to gutter som koser seg :-)

..springe..springe..springe..

Etter at vi på to bein har spist litt kake, drukket kaffe og gjennomgått øvelsen drar vi med oss hundene til ett av byens parkeringshus og trener litt lydighet. En perfekt avsluttning på en super dag :-)

4 kommentarer:

 1. Åh vilken spännande dag!!! Der måste ha varit jätte inspirerande för er båda två!!!

  SvarSlett
 2. hehe, Diego har jo øran mer opp enn i normal posisjon ;) Godt å se guttan leke så fint ilag =)

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) springeøra Stine. Hadde vi hatt så store øra som guttan vårres så hadde våre øra og blaffra når vi sprang. Og ja, de e herlige begge to og Felix e bra heldig som har en sånn fin kompis som Diego :-)

   Slett
 3. Interessant og lese om hvordan redning foregår , skjønner hvorfor du jobber så hardt og håpet om at dere en dag blir godkjent ....Spennende :) klem fra mamma <3

  SvarSlett