onsdag 28. mars 2012

Bestått klasse C Lavine.

18.-25. mars var Felix og jeg på lavinekurs i Regi av NRH på Riksgrensen. Vi deltok som en av syv ekvipasjer i nybegynnerklassen/C klassen. 
Kurset har vært lærerrikt,utfordrende,morsomt og slitsomt. Og både Felix og jeg var slitne den siste dagen. En hel uke med lange dager ute i terrenget tar på og jeg er derfor veldig godt fornøyd med at all jobbingen gav resultater :-)


Diplomet for bestått kurs :-)"Blåboka" er en liten perm hvor all data om meg og Felix samles.Ett av arkene i "blåboka"

Vi bodde i en liten "leilighet" bestående av 1 rom + bad, og vi delte hus med Marika og hennes blandingshund Kiril.

Kiril og Felix  :-)

Utsikt fra hotellet.

ett av treningsfeltene.


Marika&Kiril og meg &Felix på vei ut til treningsfeltet. 

 Den første dagen gikk vi alle med full oppakning. Dette for at instruktøren skulle se at vi klarte å gå på ski med store sekker på ryggen. Etter den første dagen fikk vi legge sekkene og alt utstyret på skutere.
Den første dagen på ski med Felix var forferdelig. Jeg slet som bare juling med å holde meg på beina og holde kontroll på Felix. Med 30 andre ekvipasjer rundt oss var han som et barn i en godis butikk. Ustyrlig. I tillegg hadde vi ikke fått trent nok på hvordan han skulle gå i linen i forhold til meg, så han surret meg godt inn noen ganger. Det ble mange stopp før vi kom oss frem og vi var den ekvipasjen som sinket gruppen. Jeg ramlet også 3 ganger i løpet av 30 minutter så dere kan tro vi var litt av et syn... :-/
Det gikk lettere etterhvert, og vi opplevde bedring hver dag. Felix ble mye flinkere til å konsentrere seg om å gå fremover, ikke til siden eller bakover... Og han forstod også etterhvert at det ikke var vits å kaste bort energi på å bjeffe mot de andre hundene.
 På treningsfeltene ble det mye graving. Det skulle lages hundehuler figuranthuler og figurantgroper. Vi laget nye huler og groper hver dag.Felix hviler i sin hundehule... En stund etter at dette bildet ble tatt ble han funnet ca 10 meter nedenfor hulen.. Fortsatt inni jervenduken, men uten halslenken. Da han var vel plassert oppe i hulen igjen klarte han igjen å lage en flenge i ytterduken. Han hadde fått opp knytingen ved å gnage over tråden og duken... En iherdig ung mann... Siden han tydeligvis missliker å ligge inni duken så fikk han de andre dagene heller ligge på et reinsdyrskinn. Og siden jeg er så redd for at han skal fryse så fikk han også et tovet sitteunderlag under seg og 2 stk dekken på seg. Og selv om han slapp å ligge i jervenduken sin så var den med alle dagene, bare i tilfelle det skulle bli for kaldt.


Vi venter på vår tur til å gjøre søk.


Den ene dagen var det ganske så kaldt og jeg var glad jeg hadde med dunjakken og "pels"luen :-)
Vi trener en av dagene på litt scooter kjøring. Og det var noe Felix ikke syntes noe om. Han skulle IKKE opp på den sleden og han skulle iallefall IKKE sitte der når vi kjørte. Etter mye om og men fikk vi han på sleden, og med hjelp av en av de andre klarte vi å holde han i ro slik at vi fikk kjørt ettpar turer. Han satt i ro, men viste med hele seg at han ikke syntes noe om dette påfunnet. Men, han var ikke reddere enn at godbitene gikk ned på høykant...

Marika & Kiril på scooter sleden


Søte Kiril i sin kondomdress :-))


Vi lagde også ettpar "groper" i flatt terreng. Her er det en av kursdeltagerne som lar seg grave ned inni jervenduken. Vedkommende har samband for å kunne gi oss beskjed om vi måtte grave henne opp og vi laget en liten åpning på siden for lufttilgang.

Selv om Felix og jeg var til latter og sinket gruppen til og fra treningsfeltet den første dagen så var vi på selve treningsfeltet ganske gode. Felix elsker å springe og han elsker å grave. Han er ikke redd for å gå inn i snøhulene og han bryr seg ikke om hulen går nedover eller bortover. Han vil og skal inn når han har lokalisert hvor figuranten ligger. Og det at han er såpass flink i selve treningsfeltet er med på å gi meg overskudd og energi til å holde på med det vi gjør. Hadde vi vært like mye kaos der som vi kan være elles så hadde jeg nok til slutt mistet piffen og motivasjonen.
Siden vi får det til i feltet så fikk vi, som 1 av 4 ekvipasjer gå opp til C-prøven nest siste kursdag. Jeg er kjempefornøyd med at instruktøren synes vi er gode nok til å forsøke, og nervene ligger ikke så langt unna når det blir vår tur.
Instruktøren er skadestedsleder og han informerer meg om "rasets" omfang, hvor det går skispor inn i feltet mm. Felix er bundet til kjelken for at han ikke skal forstyrre meg når jeg nå skal planlegge hvordan jeg vil gjøre søket.


Her er vi på plass der jeg vil starte søket fra. Jeg tar av Felix lenken......viser han retningen jeg vil at han skal søke i...og sender han avgårde.


vi krysser feltet oppover..


..han undersøker en tom hule som egentlig er utenfor det området jeg har sagt jeg vil søke i. Jeg kaller han derfor til meg og viser han ny retning.


..vi krysser tilbake, og her ser dere at han løfter på snuten...når han løfter på snuten slik så betyr det at han har fått ferten av figuranten, det er alltid like morro å se på hvordan han først løfter snuten for så å endre retning og deretter øker farten...


...oppover til dette området bærer det, han snuser litt rundt for å finne hvor det er mest fert...


....og begynner å grave...


...og graver...

 

...og graver...og det viser seg at vi har FUNN!!
Felix og jeg har dermed bestått C prøven! 
Feltet i en slik prøve er 50 x 50 meter. Det er 1 eller 2 figuranter( vi fikk 1) og over firguranten skal det være 50 cm snø. Hunden skal markere, dvs grave, over en viss tid. Når hundeføreren kommer opp til hunden kan han hjelpe hunden med å grave. Da Felix hadde fått en liten åpning forsøkte han å presse seg inn i hulen :-) Men nå er han litt større enn han selv tror så han ble hengende litt fast og jeg måtte hjelpe han med å få en litt større åpning. Tilslutt klarte han å åle seg inn til figuranten for å få belønningen som er godbiter og lek:-)

..en veldig fornøyd matmor følger spent med på en av de andre ekvipasjene :-)13 kommentarer:

 1. Ett STORT GRATTIS till er båda två, Heidi&Felix!! Så duktiga ni är och herregud vilket jobb men såklart är det skoj oxå!!
  Jätte kul att se alla de fina bilderna och förklaringarna vad som skedde!!

  Kennelmatte

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Eva :-)
   Ja det er morro, og jeg er velidg stolt over at vi har klart denne første prøven. Nå er det "bare" resten igjen :-))

   Slett
 2. Så otroligt roligt att läsa om er vecka vid Riksgränsen, Heidi! Och jag är väldigt imponerad av er båda. Bara att åka skidor med tung packning en hel dag skulle vara nog... Och allt grävande som ni måste göra. Det verkar som om ni grävde och grävde mest hela tiden :-) Usch, vad slitigt!

  Fantastiskt vad ni har hunnit lära er på Felix första 15 månader i livet. Tänk att han både har flugit flygplan och åkt skoter! Jag tror att Frodo skulle reagera som Felix; inte kul att sätta sig i släden efter skotern - men med lite godis kan man tänka sig att göra det mesta.

  Stort grattis till att ni genomfört utbildningen först och främst - det är en bedrift i sig - och sedan även klarat av denna jobbiga vecka. Även om du inte hade fått certifikatet så tycker jag att du och Felix har varit beundransvärt duktiga.

  Men kunde inte den där Aage ha skrivit lite snyggare på diplomet? När man får ett sånt fint diplom vill man väl sätta upp det! Nej, när du klarar B-kursen får du be att de tar in en kalligraf som skriver vackrare :-)

  Stort grattis än en gång! Kram från Mona med Frodo

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :-)Nå er bragden ang sekken og hvor lange skiturer vi hadde ikke særlig stor. Skituren inn til treningsfeltet var ca 30 minutter hver vei. Og lenger enn det gikk vi ikke med sekkene, heldigvis :-))
   Men, grave gjorde vi..MASSE... og det er slik et C kurs vistnok skal være... de har trøstet oss med at det er noe mindre graving på B og A kurs.
   Er enig med deg ang diplomet, det kunne godt vært skrevet på en penere måte. Jeg er jo veldig stolt, så diplomet havner nok på veggen:-) Og selv om vi er langt fra ferdig utdannet så føler jeg nå at vi er i gang på ordentlig.

   Slett
 3. Gratulere !! Flinke dere er ... et steg nærmere målet og målet når dere nok :)) Klem fra mamma.

  SvarSlett
 4. Gratulerer :) Så flinke dere har vært ;)

  Må jo humre litt når jeg leser at han åler seg ut av posen sin...og når dere strever på vei ut til feltet....Men så bra at "øvelse gjør mester", det går seg til :) Jobbe jobbe og atter jobbe for å nå sine mål ;) Og vi skjønner jo at det ikke er bare bare å bli redningshund....Det krever også masse tålmodighet av hund og eier for å bli så flinke!

  Fortsatt masse lykke til :)
  Nå teller vi uker til vi sees i Tromsø ;)

  Stor klem fra stolt storesøster ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) ja det er godt eg har evnen til å le av meg selv for ellers hadde eg nok ikke kunnet delta. Eg visste jo at det som skjedde ville skje og den første turen ut til feltet ble like ille som eg hadde fryktet :-)

   Gleder meg til dere kommer:-) Klemmer <3

   Slett
 5. Fantastiskt duktigt. Oerhört imponerande! Vi brukar berätta om Felix på jobbet vid fikat om vad han uträttar. Vi tror att Fanny också får några plus då :). Ett jättegrattis från oss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-) hehe, ja plusspoeng kan være gode å ta med seg..de skulle bare visst hvilken bajas den unge Felix er når han ikke jobber ;-)

   Slett
 6. Gratulerer så masse med synlige bevis på at dere begge to er både iherdige og flinke! Er MASSE stolt av å kjenne dere! Hvilken prøve må dere bestå før dere faktisk kan brukes i reelle søk?

  Stor klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker :-) For å kunne kalles en redningsekvipasje i Lavine må vi ha bestått C kurs. Og før vi forsøker oss på B kurset må vi ha bestått Apellen(lydighetsdelen) som består av 5 deler: Tilgjengelighet,fri ved fot i 2 minutter,apport,fellesdekk i 5 minutter og innkalling. Jeg må også ha gjennomgått Grunnkurset. Grunnkurset tar for seg blant annet Organisasjonen NRH - holdninger og ansvar,Redningstjenesten i Norge,Krav og regler,Brukshundopplæring,Stell og pleie av hund,Snø og snøskred,Samband teori+ praktisk del, Orientering + praktisk del
   Bekledning, ernæring og bivuakkering teori + praktisk del og Førstehjelp.. B prøven består av ukas arbeid dvs vi må delta på et 6 dagers kurs ala det vi har vært på nå, men med andre krav og mål.Og vi må bestå søksprøven hvor feltet er 100x100 meter,med 1-2 fihuranter som ligger med 1 meter snø over seg. B prøven inneholder også en taktisk del som jeg må bestå. Endel av ukas arbeid pleier i B klassen å være overnatting ute i snøhule. Når B prøven er bestått må jeg gjennom endel prøver før vi kan ta A prøven. Jeg må gjennom en fysisk test, den fysiske testen er 20 km på ski i kupert terreng. Jeg skal ha sekk på ryggen som veier 6kg. Turen må være gjort unna på 5 timer.Denne turen er uten hund. Jeg må også vise at jeg kan orientere og må igjennom en tur til på 20 km hvor jeg skal finne 6 poster. Hunden og jeg må også vise at vi kan gjøre søk i mørket og vi må vise at vi kan gjøre paralellsøk. dvs at vi kan utføre en søksoppgave med en annen hund i feltet ved sidenav. Når vi har gjort alt dette kan vi når instruktørene mener vi er klare for det forsøke oss på A prøven. Også her må vi gjennom ukas arbeid(6 dagers kurs) med avsluttende søksprøve. feltet på denne prøven er 150x150 meter. Det er 1-3 figuranter som ligger nedgravd med 1,5 meter snø over seg. Søket må gjøres på tid og vi har 30 minutter på oss til å finne de nedgravde figurantene.I oppgaven ligger også en taktisk bit hvor jeg skal vurdere skredet og planlegge søket.Når vi har gjort og bestått alt dette er vi en godkjent A lavine ekvipasje :-)) forferdelig masse arbeid igjen til vi er der, men vi får ta tiden til hjelp :-)

   Slett
 7. Puhhh... det må æ si va litt av et program... men tvile ikke et sekund på at dokker kommer dit med ståpåviljen din! Korsen e det med formen din da? Går du litt på ski for treninga si skyld nu eller? Æ va på fjellet både på torsdag og fredag. På fredag va æ ute i litt over 4 tima og så ikke en eneste anna sjel. Va SÅ deilig, til tross for hard skare og smøreproblemer! Tenkte nu litt på dæ på tur opp Austeråsfjell... Ser dæ ellers aldri på MSN lenger..
  Ha ei fin helg videre - begge to!

  SvarSlett