lørdag 10. mars 2012

Lavinehelg

Denne helgen er det lavinetrening. Vi startet i dag (ettermiddag)med graving av hundehuler og figuranthuler. 5 av de ferskeste hundene skal lære seg å ligge i snøhule mens de venter på at det blir deres tur til å gjøre søk. Jeg har laget snøanker av en planke og kjetting, denne skal graves ned i eller ved hulen og Felix skal være koblet til denne så han ikke kommer seg ut av hula. Jeg er veldig spent på hvordan dette kommer til å gå :-) Han er jo ikke kjent for å være så veldig rolig av seg, men jeg håper han ikke bryter seg ut av hula. Jeg er helt avhengig av at han finner seg i å måtte ligge i ro, i all fremtidig lavinetrening skal både han og jeg mestre å være i en hule, feks, om vi må grave oss ned for å søke ly eller når vi skal trene langt fra vei. Det vil være alt for kaldt for han å ligge i åpent terreng i mellom søkene, så snøhulen er for at han skal ha det bedre mens han venter. Bedre, med at han er i ly av vær og vind.
Jeg og en av instruktørene var de første som møtte opp i dag og vi rakk å legge ut 7 gjenstander med utåndingsfert like ved der vi parkerte før vi tok på oss truger og ski og bega oss innover i terrenget til det stedet der treningen i helgen skal foregå. De andre kom etterhvert og vi laget hver vår hundehule samt 3 figuranthuler. Det er første gang jeg lager en hundehule og siden Felix aldri har ligget i en slik så må den være romslig nok så han ikke opplever ubehag. Han skal kunne reise seg så det å ha en stor hund betyr i dette tilfelle en masse arbeid :-)

Her graves hundehuler :-)


Felix sin hule :-)

Graving av figuranthuler.


Felix sin hule, før vi forlater området lukker vi hulene slik at de ikke skal fyke igjen om det kommer snø og vind. Alle hulene merkes også med kvister slik at vi skal ha muligheter til å finne de igjen.
Da vi var ferdige med alle hulene var det tid for å la hunden jobbe litt. Området med hulene er til treningen i morgen og søndag, men hundene skal få grave opp de gjenstandene vi la ned da vi kom. Felix er som vanlig helt propell når han kommer ut av bilen, han hopper, drar i lina, vil hilse på alle, både to og firbeinte og er til tider helt uspiselig. Men han roer seg når jeg ber han om å komme "på plass" og deretter setter han i søk. Men i dag har han ikke dagen sin, han fatter ikke helt hva han skulle gjøre, han har aldri søkt etter gjenstander i snøen som har ligget så lenge som disse. Han var ved flere av gjenstandene, grov litt på ettpar av de men fulgte ikke opp ferten og gav seg med gravingen før han gjorde funn. Vi fikk derfor et nytt forsøk litt etterpå med noen gjenstander som hadde blitt begravd da vi var på vei ned. Fortsatt forstod han lite og var mest "på tur med mor" Men plutselig får han noe i nesen, og gjør to funn.
Vi gir oss med det og som belønning får han springe fritt sammen med lagets eldste hund. Lavine og ettersøkshunden Sjakk :-) En BC på snart 9 år. Først så det ut til at det ikke skulle gå så bra, de var litt høyrøstet begge to. Men Sjakk satte Felix på plass og etterpå var det helt greit. Felix var faktisk litt forsiktig med å gå helt innpå Sjakk, så gode gamle Sjakk har tydeligvis satt seg i respekt:-) Jeg benyttet anledningen til å trene litt innkalling og Felix var såå flink å komme til meg selv om Susanne og Sjakk gikk på et litt annet sted enn meg.
Som avslutning på dagen dro vi innom en pizza restaurant. Godt med mat og drikke når en har vært så mange timer ute :-) Felix fikk en god posjon mat da vi kom hjem, tørrfor toppet med en eggeplomme. Han elsker dette og maten forsvinner på no time!
Nå er det litt hvile før en ny dag ute. OG vi gleder oss! :-)

1 kommentar:

  1. Hur har det gått idag? Vi är jättenyfikna och vill ha rapport!!!

    SvarSlett